StantonAndrews

Back to homepage

WALSALL

1 2 3 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

The site is within the Bradford Street Conservation Area and is on the main southern route into Walsall Town Centre. The adjacent properties date from the early C19th and are generally three stories high finished in render with tall timber sash windows, parapet copings hiding a slate roof behind. The upper floors are residential with a variety of uses including residential, retail and restaurants at ground floor level. The development provides twenty 1 and 2-bed units, with compact efficient and stylish accommodation. The design tackles head on the issues that discourage people moving back into the town centres; the need for good access security, private amenity areas and secure parking. This is balanced with a need to ensure that the proposals respect the conservation area location. The building has been conceived as three blocks above a resident’s car park at lower ground floor that covers most of the site. The front block is a 3-storey white rendered block that forms the main frontage of the building; this more formal character is consistent with the conservation area character. The block to the rear alley is a robust three-storey brick and render clad element that continues the neighbouring properties use of brick. Linking the two blocks is a timber and glass block that houses the dramatic 4-storey circulation area, forms the top storey above the front block as well forming two elevations to the landscaped courtyard. Planning consent was granted in December 2007 with the site cleared in 2008.