StantonAndrews

Back to homepage

BARROWFORD

1 2 3 4 5 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

This ex-garage site is adjacent to Pendle Water and within the local flood plain. The triangular site is at the junction where the existing terraced housing switches from being at right angles to the river and highway to being parallel. The need to minimise the risk of overlooking, a planning requirement to keep the units 2 storeys in scale and a request from the Environment Agency to provide a five metre easement have meant that this site has been undeveloped despite being on the market for many years. By careful consideration of the building section and orientation a development of six 4-bed townhouses was proposed each with river views and rear gardens. The units are conceived as two interlocking elements; the base and rear element is 2 stories high and clad in stone as it faces the town and is robust enough to withstand the effects of flooding. The river element is 2 stories high clad in timber with the top storey within the loft space. Planning consent was granted in the summer of 2007 and construction completed in the 2008.